2525.com

  

Jole schrijft boekjes, dus geen CameraFransisco van Jole heeft zijn webzijde weer eens overhoop gehaald, de oude is nog wel bereikbaar via een linkje helemaal onderaan de pagina. De foto is mooi, en geeft aan dat zijn werkplek een benijdenswaardig uitzicht over Rotterdam geeft. Vervolgens kunnen we het voor internet opvallend lange betoog lezen dat hij uitsprak tijdens een congres van onze Taal. In dit betoog wordt nogmaals duidelijk dat Van Jole in de loop der tijd meegegroeid is in de stemming over internet van de early adapters. Van positief gelovige tot pessimistische kenner die denkt het allemaal gezien te hebben en er steeds weer achter komt dat het internet niet heeft voldaan aan zijn verwachting, maar het nog net niet dood durft te verklaren. Als bij een geliefde die in een coma vergleden is waarbij het teveel pijn zou doen om de stekker er uit te trekken.
Maar "wat is er dan dood" of mislukt zo kunnen we ons afvragen? De digitale revolutie? Wellicht. Wat zeker mislukt is is de revolutie die gepredikt werd door de jongens die het grote geld zagen in het Internet. Het geld was er niet, het is er ingebracht door een kudde schapen die het geloof graag wilden volgen. De makke schapen van de grote bedrijven die bang waren de boot of de trein te missen.
Alleen dat geld is verbrast. Daar hebben we snelle switches, min of meer mislukte website, digitale winkels en andere speeltjes (auto's, laptops. telefoons en huizen) voor gekocht. Bedankt voor uw vertrouwen en tot ziens. HaHaHa.
En we hebben veel geleerd, want laten we wel zijn, de mensen die internet omarmd hebben, en daar hoef je geen internet gelovige voor te zijn, die hebben de winkels op het web wel ontdekt. Ik koop mijn DVD's en hardware via het web, niet in de winkel. Ik zoek de antwoorden op mijn vragen op het web, niet in een encyclopedie.
Toch heeft de internet pessimist een beetje gelijk. Gelijk dat het niet allemaal gelukt is, dat het nieuwe niet altijd zo nieuw blijkt te zijn. Niet iedereen bleek even open en positief gestemd, en wilde eigenlijk niets anders dan in jouw net aangelegde tuintje wat rond ravotten en over je begonia's, met veel moeite gepland, heen pissen. Het vandalisme bleek en blijkt ook gewoon op het internet te bestaan. Evenals onfrisse zaken al rechts radicale handboeken tot vervolging zus of zo.
Maar daarmee het ongelijk van een compleet medium aantonen gaat mij te ver.
Want laten we eerlijk zijn, toen het nieuwe ging bloeien, toen we met elkaar leerden emailen wisten we niet waar het allemaal toe zou leiden, waar we met zijn allen heen zouden gaan.
En nu moeten we wellicht, als we een discussie gaan voeren over de dood van de digitale revolutie ons eerst een afvragen wat we dachten te bereiken met al onze vernieuwing.
En wat wilden we vernieuwen.
Als je dat als uitgangspunt neemt, dan zal waarschijnlijk blijken dat bijna elk individue dacht dat zijn eigen leven beter zou worden nadat de toegang tot het net was verkregen, dat elk bedrijf kon draaien op de grondbeginselen van de nieuwe economie, dat ieders winst elke maand opnieuw de gigantische stijging bleef vertonen.
En dat moest een keer stoppen.

Maar internet is niet dood.

integendeel.

Wat nu zal overblijven zijn de vechters. De digitaal vrijgemaakten, de praatjesmakers, de snelle jongens, het hapsnap geld beleid wordt gesnoeid, en de doeners die blijven over. Daar schuilt het gevaar in van een 'afscheiding' van de afhakers. Maar waarschijnlijk zullen die weer terugkomen op hun schreden, leren van wat wij in rustiger vaarwater de komende jaren zullen leren, onze methodes kopieren, verfijnen, verbeteren. Wat er nu gebouwd is is het begin, iedereen een pot verf en een kwast maakt nog geen 6 miljard Van Goghs, en zelfs als dat wel zo zou zijn, niemand zit op zoveel Van Goghs te wachten, uiteindelijk zullen we het digitaal bestelde brood ook willen ontvangen, en moet iemand het bezorgen. Waar we wel aan kunnen werken is een betere en eerlijkere verdeling van kennis, mogelijkheden en inzicht.

Goed, hier kan ik nog wel nachten over doorschrijven en zal dat waarschijnlijk nog wel vaker doen hier,
vooralsnog wens ik u happy surfing en een goede nacht

Comments

previous item: "What shall we search today?" next item: Looplabs
thank you for watching  Creative Commons License