Betalen via je mobieltje

  

Bij CNN.com een artikel over een aantal mobiele operators over het betalen via je mobiele telefoon. Leuk en handig als je er oppervlakkig naar kijkt. Maar ondertussen zitten ze met een enorm probleem die operators. Ze zijn namelijk niet in staat hun klanten te beschermen tegen 'spookafschrijvingen'. Want op dit moment waait er een enorme SMS scam door de wereld waar de honden geen brood van lusten.

Een SMSje is blijkbaar een bindend contract vinden de operators. Terugboeken van willekeurig afgeschreven bedragen is niet mogelijk.

Als een creditcard maatschappij dit soort praktijken er op na zou houden, dan waren ze binnen een week out of bussiness. Maar niet getreurd, we walsen gewoon verder bekommeren ons nauwelijks over de bestaande problemen en upgraden de telefoons tot chipper / creditcard. Lijkt me niet handig. Die dingen staan aan alle kanten open, bleutooth, infarood (en soms wifi). En de meeste gebruikers hebben geen verstand van die techniek, hoeft ook niet. Als het een telefoon is.

Maar het wordt anders als je er een betaalmiddel van maakt. Dan ga ik met liefde met mijn laptopje in de buurt van een kassa zitten en wat signaaltjes op vangen. Opnemen en later op een geschikt moment een aangepast signaal afspelen (boek zus en zoveel euro van die rekening naar mijn rekening).

Doet u mij maar even niet deze gadgets. Zorg eerst maar eens dat het SMS schandaal ophoudt en dat jullie dat probleem kunnen beheersen in plaats van het als melkkoe misbruiken. En dat de beveiliging van het signaal wat beter wordt. Draadloos betalen? Er zijn grenzen aan gebruiksgemak! En die is hiermee ruim overschreden.

Comments

Typisch weer zo'n bewijs van het krampachtig zoeken naar toepassingen. Zie je ook bij i-mode. En maar geld graaien. Gaat niet werken.

Enige goede toepassing van een mobiel: bellen. En hooguit plaatsbepaling. Zo'n routeplanner op je mobiel lijkt me nou handig. Maar d

En dat zou nou prima moeten werken, ze weten van alle GSM palen waar ze staan, de techniek is vergelijkbaar met GPRS (sterker nog, GPRS werd vroeger gefinetuned met GSM palen omdat de satteliet geen nauwkeurige plaatsbepaling gaf, militaire beperking van de VS was dat). Druk op de waar ben ik knop en je krijgt een kaartje op je mobieltje.

Voorwaar een prima idee. Maar nee, ze zien zichzelf als grote en oh zo belangrijke spelers op de markt.

Euhm, i-mode. Het ligt op het puntje van mijn tong. Maar door een geheimhoudingsplicht kan ik er niet over praten.

Damn. Zeker omdat ik weet wat er komen gaat.

Nou JW, dat zegt al voldoende ;-) Ook door te zwijgen kan men zijn mond voorbij praten. ;-)

Hopelijk wordt het niet weer een dienst die geld gaat kosten. Want d

Xiffy, ik neem aan dat je GPS bedoeld ipv GPRS.

Plaatsbepaling met GSM heet MPS (mobile positioning system). In principe kan dit commercieel op de markt gebracht worden. Er zijn al testen mee gedaan en het werkt prima (uiteraard niet zo nauwkeurig als GPS maar voor de voorziene toepassingen (o.a. reclame voor bioscopen en winkels als je in de buurt bent)nauwkeurig genoeg. Een groot obstakel schijnt de onderlinge afspraken tussen de providers te zijn, ze moeten allemaal meedoen. Samenwerking in deze branche is ver te zoeken.

Ja hoor, daar zitten we op te wachten: reclame als we ergens in de buurt zijn! Kijk, dat vind ik nou precies zo'n illustratie van het feit dat die telecomproviders het niet hebben begrepen.

(no offense, hoor HJR, was niet persoonlijk bedoeld). ;-)

Nee, wij als eindgebruikers zitten daar niet op te wachten. Maar ik weet zeker dat bedrijven die iets willen verkopen, bv de grootgrutters, bioscopen en de horeca hier wel op zitten te wachten. Er zijn meer gebruikers van telecom dan jij en ik.

Oh bespaar me nog meer telefoon spam. Ik denk dat het een mooi moment wordt om het medium weg te werpen of een oude koelkast op te duikelen die allemaal leuke nieuwe trucjes mist.

Pull geen Push technologie graag.

Helemaal met je eens, maar als dit ingevoerd gaat worden (schijn al geaccordeerd te zijn in de nieuwe telecomwet) zul je zelfs op je koelkast lastig worden gevallen met SMS-jes.

Enige remedie: zoek een diepvries die zelfs met SMS geen raad weet.

Mobile2Pay is een Nederlands bedrijf dat actief is in deze markt. Die maken gebruik van het beveiligde GSM kanaal. Volgens mij lukt het je niet hierop in te breken, dan nog heb je altijd en de telefoon en de pincode nodig van de gebruiker.

Als Fortis, Bijenkorf en Free Record iets dergelijks accepteren mag je er vanuit gaan dat er goed over nagedacht is.

previous item: opensourceCMS next item: The BSA at work :-)
thank you for watching  Creative Commons License