Bittenbakje

  

Naief? Ik?
Blijkbaar :-) Ik leefde al jaren in de veronderstelling dat de hele wereld wist wat een bittenbakje was. Dat is een grote vergissing. Bij google 5 hits; o.a. bij mij en tweakers.net (zoek: bittenbakje). Het grote broertje van het kleine bittenbakje; de bittenbak kan zich in een iets grotere populariteit verheugen; 745 hits bij dezelfde zoekmachine. En als ik uitleg dat het bittenbakje /dev/null is, dan zullen waarschijnlijk niet veel meer mensen gaan begrijpen wat het is. Een anekdote lijkt mij daarom op zijn plaats.
Toen ik tijdens mijn omscholingscursus een keuze moest maken tussen systeembeheer of systeemontwikkeling werd ons geduldig uitgelegd wat de verschillen waren tussen beide rollen. Maar het was vrijdagmiddag, en de meligheid zat er al goed in, de docent al even jolig.
"En dan moet de systeembeheerder elke vrijdag nog de bittenbakjes legen." Gegier van de lach bij een aantal aanwezigen, grote vragende ogen bij het merendeel van ons (incluis moi)
"Zoals jullie weten wordt intern bij een computer alles in nullen en enen gedaan, beter bekend als een bit. Wanneer je gaat rekenen met die bits, bijvoorbeeld door te delen door twee, dan schuift je getal 1 positie naar rechts in het geheugen, kortom het laatste bit valt uit het geheugen. Omlaag. Als we daar geen bittenbakje onder zetten, dan geeft dat een enorme troep. Vermenigvuldigen met twee doet exact hetzelfde, maar dan naar links. Oftewel het hoogste bit valt dan in het bittenbakje aan de andere kant van het geheugen. Een keer per week moet systeembeheer al die bitjes netjes weggooien uit die bakjes, anders staat je computer zo vol met bits."
Toen hebben we echt krom gelegen van het lachen en kon de rest van de middag als verloren worden beschoud, te pas en te onpas werd het bittenbakje aangehaald.

Comments

weet niet, maar moest aan paarden denken. Heel wat anders dus.. :-)

Haha, Paorden. Hey geef dat paord zijn BITTENBAK ja. Ik kan me er wel iets bij voorstellen.

Een server op m'n werk heeft er op dit moment last van dat z'n geheugen langzaam vol loopt. Nu snap ik hoe dat komt...

previous item: So much for the dreams next item: NucleusCMS Demonstration
thank you for watching  Creative Commons License