CD Kopieerbeveiliging

Het speelt al een tijdje, de muziekindustrie heeft het maar moeilijk. Toch? Wellicht, dat hangt er vanaf hoe je er tegen aan kijkt. De wereld lijkt een beetje verdeeld in twee kampen, de haves en de have-nots. En nu mogen de have-nots wel bij de wereld van de haves komen, maar daar moet je veel voor betalen.
Voorop gesteld, muziek is heel belangrijk voor mij, ik kan geen dag zonder naar muziek te luisteren. Ik kan makkelijk een dag doorkomen zonder de TV aan te hebben, maar dat is een ander verhaal.
Napster kwam. En napster maakte van MP3 een vies woord waar alleen hardware fabrikanten geld aan konden verdienen. (Denk aan de MP3 spelers, de cd-branders en de harde schijven die we ineens nodig hadden). Maar laten we wel zijn, er werd ons als gebruiker eindelijk een alternatief geboden om naar muziek te luisteren zonder daarbij mee te hoeven betalen aan reclame campagnes, promotietours, salarisen van DJ's en de hele meuk aan medewerkers bij een platenmaatschappij die lekker belangrijk lopen te wezen, gewoon het hele circus dat om de muzikant heen is gebouwd.
Napster heeft eens flink lopen schudden en trekken aan het muziekwereldje, en heeft de muzikant zelf, waar het uiteindelijk allemaal om gaat, ook aan het denken gezet. Metallica eiste dat gebruikers van Napster werden buiten gesloten omdat die hun materiaal uitwisselden, Limp Bizkit en Smashing Pumpkins die juist opriepen om Napster te gebruiken.
En de platenmaatschappijn die maar een kant konden / wilden kiezen; die van hun eigen portemonnee. Rechtzaken, vervolgingen en heksenjachten. Alles werd in het werk gesteld om alles te laten bij wat het was. Het piratennest en rovershol dat internet heet moest het liefst lamgelegd worden. Napster ging, en de klonen rezen op. Het hek was allang van de dam, de gebruikers hadden de uitwisseldienst allang geaccepteerd, en weigerden terug te gaan naar de platenwinkel om gehangen aan de balie een ceedeetje af te luisteren terwijl opdringerige klanten over hun nek heen proberen een ceedeetje af te rekenen (tip: gewoon op zaterdagmiddag eens proberen, ceedee beluisteren in een platenzaak; is een ervaring op zich). En de platenmaatschappijen? Die zijn doof voor de vernieuwingsdrang van de consument. Die maakt zich louter zorgen. Zorgen om hun inkomsten. Bang voor niet betalende luisteraars.
In plaats van de techniek omarmen en verbeteren die Napster in hun schoot geworpen had, de gebruikers die helemaal web-fahig waren op hun wenken bedienen, besluiten de platenmaatschappijen keer op keer de verdediging te kiezen tegen hun consument. Eindelijk is een sumier accoord bereikt voor het online beluisteren van muziek, maar dat betekent niet dat er muziek legaal gedownload kan worden, het accoord behelst alleen streaming media.
En de geluidsdrager van nu, de CD wordt steeds vaker van dure kopieerbeveiligingen voorzien. En dat terwijl er nergens op de hoesjes te lezen valt dat de CD slechts beperkte functionaliteit bezit. Dat die niet kan worden afgespeeld op een computer, of dat de muziek bewust door de platenmaatschappij is voorzien van 'onhoorbare' brom die bij kopieren sterk te horen is.
Al deze beveiligingen worden meestal binnen 10 minuten gekraakt door doorgewinterde rippers, en binnen een dag circuleren de patches al over het door de platenmaatschappijen verfoeide internet.
Voor de platenmaatschappijen heb ik maar een boodschap. Stop deze waanzin, de strijd tegen de consument die zich heeft vrijgeworsteld valt niet meer te winnen. Steek het geld en de energie liever in het betaalbaar downloaden van muziek fragmenten en heel misschien wint u dan weer een beetje het verloren respect terug van de door u zo verfoeide mondige consument.

Noot van Xiffy: daar waar platenmaatschappij, cd en muziek staat, daar kan u ook filmindustrie, dvd en film invullen want deze branche vecht nog harder tegen de aanbieders van donloadable films dan de muziekindustrie.
Consumenten aller landen, weiger kopieerbeveiligde waar.

Comments

ik vind dat het wel mag want de cd's worden veeeeeeeeeeeeeeeel te duur het is gewoon asiciaal hoe duur heyt allemaal word echt te absurd voor woorden stelletje afleggers

branden branden maak me gek!!!!!!!!!!

Bij de MediaMarkt betaal echt niet veel voor CD's. Dan heb je tenminste het origineel m

previous item: Omkatten next item: Professor's skin
thank you for watching  Creative Commons License