CSS in RSS feed

  

Joi Ito heeft het 'briljante' idee gekregen om zijn Cascading Style Sheet mee te sturen met zijn RSS feed. Leuk bedacht en nul punten voor de uitvoering. Het idee is leuk. Je hebt een RSS feed, en je wilt een beetje controle over de manier waarop mensen er naar kijken. Bezien vanuit het RSS standpunt is dit natuurlijk een hele foute gedachte. Het gaat juist om de boodschap, de lezer bepaalt met zijn software hoe het er uit zal zien. De aanhangers van Atom zijn hier gelukkig minder rigide in bijvoorbeeld: Sam ruby.

Zelf heb ik tamelijk veel problemen met het feit dat auteurs de opmaak in hun RSS feed proppen. En zeker de manier waarop dat nu gebeurd.

De auteurs maken namelijk een grote denkfout door te denken dat de lezer op het moment dat ze het artikel zien enkel en alleen naar hun item zitten te kijken. Veel RSS readers kennen 'digest' pagina's, een verzameling van alle nieuwe postings die de lezer nog niet gezien heeft. En op deze digest pagina staan dus items van diverse auteurs.

Wanneer nu alle auteurs hun CSS mee sturen op de manier waarop Joi dat nu doet dan ontstaat er een conflict. Want de CSS die meegestuurd wordt bevat bijvoorbeeld opmaak voor de body, een element waarop het hele document reageert. Wanneer ik twee rss feeds tegelijk bekijk en beide sturen een complete CSS mee, dan zal de CSS van de laatste van de twee prevaleren boven die van de eerste. En dat zal geen van beide auteurs zo bedoeld hebben.

Op dit moment repareer ik deze goed bedoelde onzin door aan het eind van de pagina opnieuw mijn stylesheet te laden om alle opmaak van de diverse feeds weer ongedaan te maken.

Mocht je dan zo ontzettend graag je eigen kleuren en fonts aan gebruikers opdringen, plaats dan je items binnen een unieke divider en bouw daarbinnen je CSS op, zo zal aleen jouw item worden opgemaakt op de manier waarop je dat graag hebt, en heeft de lezer er veel minder last van.

extra links:

Comments

en daar kom je meteen de volgende discussie tegen: het gebruik van html/markup binnen RSS is ook nog steeds een discussiepunt. sommige mensen zijn voor, andere mensen zijn tegen. en beide kanten hebben hun voordelen en nadelen.

maar een stylesheet meesturen... dat druist best wel in tegen alle principes van rss.

Ik ben van mening dat alle opmaak uit die RSS moet verdwijnen. Daar is RSS immers niet voor bedoeld, het gaat toch om de info, meer niet.

Aan de andere kant...

Misschien gaan meer instanties RSS daardoor gebruiken.

Ik denk ook dat RSS content moet zijn, niet meer niet minder. Al die mensen die het web opnieuw aan het uitvinden zijn. Voor je het weet zitten we weer een nieuwe versie van Netscape Webcast te bouwen. En we weten op welke vuilnisbelt die is beland. RSS is content. De rest is a load of crap.

previous item: Vaporware: A Call for Submissions next item: WebRSS
thank you for watching  Creative Commons License