De ideale hoofdtelefoon?

Bluetooth headsetDie kabeltjes en draadjes maakten me een helemaal krankjorum. Op de walkman telefoon met oordopjes en een microfoontje, dan aan de laptop oordopjes of een headset voor als skype aanstaat. Verre van handig. Dus op zoek naar draadloos genieten. Zowel mijn telefoon (uiteraard) als mijn laptop (gelukkig) beschikken over Bluetooth dus die keuze was snel gemaakt. Nou had ik geen zin in een 'halve' koptelefoon aangezien ik vooral muziek luister en dan is stereo toch wel een minimum vereiste.
Na een middagje speuren kwam ik de Jabra 620 op het spoor, een moderne stereo Bluetooth hoofdtelefoon. Aan het eind van de middag zat er voldoende stroom in het ding om mijn nieuwsgierigheid te gaan bevredigen, een kat in de zak of niet?

de telefoon

Eerst maar eens koppelen met de telefoon. Na wat gehannes met de 'knoppen' (de zijkanten van de oorschelp zijn tevens knop) stond de hoofdtelefoon in koppelmodus en de telefoon herkende hem direct als een stereo hoofdtelefoon. Ik zette de muziek aan en was verrast door het resultaat, dit klonk goed. De hoofdtelefoon was licht en comfortabel. Bij mij, dus mensen met een groter hoofd dan ik (en dat zijn er veel) zullen waarschijnlijk druk boven de oren voelen vanwege de wellicht te krappe nekband. Niet mijn probleem, maar zeker iets om rekening mee te houden, passen voor je koopt want dit is een one-size-fits-most model.
En bellen? Dat leek minder te gaan, ik kreeg het gesproken geluid in stereo binnen, maar terugpraten zat er niet in. Beetje speuren en het antwoord was gevonden, de hoofdtelefoon is óf een stereo hoofdtelefoon óf een mono-headset. En op mijn sony-ericsson had ik hem moeten koppelen als een handsfree bluetooth apparaat en alles was ineen keer goed gegaan. De fout hersteld door de telefoon nu een handsfree apparaat toe te laten voegen et voila. Stereo muziek als MP3 speler, en zodra je belt of gebeld wordt schakelt ie over op mono met microfoon (die in de oorschelp verstopt zit dus geen boompje langs je wang).
Blije Appie.

de laptop

Maar dé reden waarom ik deze headset wilde hebben was mijn 'skype-probleem'. Ik wilde draadloos kunnen kletsen en luisteren want de draadjes en headset liggen ongelooflijk in de weg naast de laptop. Dus de headset in koppelmodus en gaan. Het apparaat werd weer snel herkend en een minuutje later zat ik in skype het testgesprek uit te proberen. Het geluid was crispy maar helaas, geen microfoon. (En dit was het moment dat ik er achter kwam dat de Jabra 620 of een stereo hoofdtelefoon of een mono headset was). Door het apparaat handmatig tweemaal te koppelen, eenmaal als stereo hoofdtelefoon en eenmaal als headset was dat probleem opgelost; skypen? Apparaat als headset koppelen, muziekjes luisteren? Verbinding verbreken en als stereo hoofdtelefoon aansluiten. Twee muisklikjes. Heel acceptabel vind ik zelf.
Uiteraard zou het nog beter zijn als de microfoon in stereo mode aan zou blijven, maar ik vrees dat dit de prijs is die je moet betalen voor redelijk nieuwe snufjes.

de headset zelf

De set geeft een mooi helder geluid, heeft op het rechteroor knoppen voor het luisteren naar muziek; vooruit en achteruit bovenop en de oorschelp zelf om play/pause te doen.
De linkerkant is voor de telefoon functies 'opnemen / neerleggen' en bovenop harder zachter. Dat werkt allemaal naar behoren, maar de resultaten zullen verschillen per apparaat waar je de headset mee verbind. Ze moeten de functionaliteit wel ondersteunen. In winamp op de laptop werken de volgende / vorige knoppen voor muziek bijvoorbeeld niet.
Wat ik minder vind is dat de hoofdtelefoon standaard een enorme kerstboom is. Nou begrijp ik best dat er publiek bestaat die alleen al om die blauw knipperende LED's dit ding zou willen dragen, not me. Gelukkig, met wat toveren kan je de lampjes uitzetten, maar dat zal je elke keer moeten doen, nadat je hem uitgezet hebt, nadat ie los wordt gekoppeld van de lader, elke keer staan de lichtjes in de fabrieksstandaard en dus aan. Minpuntje.
Laden doet ie op twee manieren, via een lader op de 240 Volt en via de USB. Die laatste methode heeft een leuke extra feature; als je de hoofdtelefoon via USB oplaadt en je klikt beide schelpen tegelijk in dan wordt het apparaat als stereo hoofdtelefoon op de USB poort herkend, ergo je kan weer luisteren naar je muziek terwijl de accu's worden geladen. De microfoon blijft helaas uit dus bellen via USB zit er niet in.
De laatste uitdaging zit hem in de multi-apparaat ondersteuning. Volgens de handleiding zou ik twee apparaten tegelijk moeten kunnen koppelen aan de Jabra, dus telefoon en laptop tegelijk. En dan bellen via skype of de telefoon en muziek luisteren vanaf het andere apparaat. Helaas, zodra ik de laptop laat koppelen met de hoofdtelefoon verdwijnt de verbinding met de telefoon dus hier moet ik nog verder speuren.

Tijd om te gaan wandelen, want draadloos betekent deze vrijheid. Ik loop naar achter in de tuin en ben voorbij het bereik. Halverwege de tuin komt de muziek terug in mijn oorschelpen en de glimlach komt terug rond mijn mondhoeken. Om heel eerlijk te zijn, het bereik valt een beetje tegen, exact de beloofde 10 meter en geen stap verder. Het stotteren en haperen van het geluid verraad dat je een stapje terug moet doen.

Mijn eindoordeel? Wat een fijne koptelefoon. Doet precies wat er beloofd was, heeft zijn kleine nukken zoals de lichtjes en de microfoon die alleen in mono profiel beschikbaar is. Maar ik heb amper het internet af hoeven struinen naar drivers of oplossingen, de eerste muziek hoorde ik al binnen een minuut nadat ik hem had aangezet. Wel is dit een prijzig apparaatje; € 80,-

previous item: Nieuwe telefoon, dus moet er gespeeld next item: Curvilinear
thank you for watching  Creative Commons License