de zaag, de pijp

Vrijdag kwam de verwarmingsman. Onaangekondigd weliswaar, maar hij kwam toch. We liepen samen naar zolder en hij ging direct aan de slag, onkleedde de ketel vakkundig, trok de stekker van de pomp uit het stopcontact en begon te wijzen. "Lekkage" schroevendraaier naar een messingkleurige bobbel bovenop.
Hij herinnerde zich ineens de zolder en begon stickers te lezen die hij en zijn collega's als vakkundige graffiti op de ketel plakken. "Expansievat" drie jaar terug en hij klopte direct op het vat om te horen of die nog goed was. Hij liep al naar beneden om reserveonderdelen uit zijn wagen te halen. Bij het aftappen van de CV had hij meteen de mogelijkheid om de condens afvoer te controleren. Die hield het nog geen vier seconden vol. "Verstopt" mijn gedachte uitsprekend.
Een half uur later hing er nieuwe glimmende ontluchter bovenop de ketel en vertrok de monteur. Mij nog wijzend op mijn nakende overstromingsprobleem.
Een uur voor dageraad hadden we dan ook direct een pijpdoorbraak en druppelde de condens door het plafond. Oorzaak en gevolg haal ik zelden door elkaar, maar op dat moment bestond er slechts een oorzaak. Teiltje plaatsen om het lekken op te vangen, want het is niet echt veel water wat zo'n verwarming daar verliest.

Zaterdag vlug nog een 32 mm mof gehaald.

Vandaag me aan de klus gezet, ik hou wel van een uitdaging op kerstdag. Met een grove ijzerzaag de ingreep gemaakt. Met stijgende verbazing keek ik naar de klei rotzooi die zich daar had verzameld. Wit oranje drek. "Aluminiumoxide" herinnerde ik me hoe de man het noemde. Maar zoveel.
Enfin, buis schoonschrapen, uitspuiten, behandeling voor het nog vastzittende stuk buis herhalen.
Mof insmeren met lijm, idem buis. Mof over buis duwen, ondersteboven behandeling herhalen.
Even wachten.

Klaar!

Mooi. Troep opruimen, pak zaag. Hmmm kijk nog eens. Op de vloer lag keurig om de buis een grote grove ijzerzaag. [moment was te beschamend om op de gevoelige chip vast te leggen...]

Het kostte toch wel wat extra gereedschap, tijd en gebrom mijnerzijds om de zaag uit zijn omhelzing te bevrijden.

Comments

ROTFL!
Zelden zo gelachen om een kerstverhaal.
Erg herkenbaar ook.

Werkelijk een overtreffende trap van de aloude misser dat het hulsje van het plugje eerst over het snoer geschoven had moeten worden alvorens het plugje vast te solderen. :-)

"Van je hobby je werk maken" schreef je de 23e. Je zou haast denken dat dit (ook) voor installatiewerkzaamheden zou kunnen gelden. Zo vaak als jij al met ongewone verwarmingsklussen aan het werk bent geweest en met goed gevolg hebt geklaard... Zo langzamerhand ben je een expert in dit soort klussen, je kan zo "overstappen".

previous item: 97220015 next item: 6x6/land/90
thank you for watching  Creative Commons License