De zoektocht naar stilte

  

Het is een beetje vreemd om te constateren, maar de computerindustrie is eigenlijk maar een lakse boel. De afgelopen 15 jaar zijn we overspoeld met almaar betere grotere en vooral snellere machines met meer mogelijkheden snellere en grotere drives etc. Maar op een punt blijven ze enorm in gebreke: Herrie. Computers, en zeker de moderne maken een enorme irritante bak lawaai. Schijven rammelen en ratelen tijdens hun werk, CD spelers gieren in het rond als er een schijfje ronddraait (en hun HiFi broertjes doen dat echt niet hoor) en ventilatoren op videokaarten, processoren, chipsets, voedingen en randapparaten blazen hun decibellen er gezellig overheen.

Elk onderdeel afzonderlijk heeft wellicht nog een aanvaardbaar geluidsniveau, maar wanneer de machine wordt aangezet en elk onderdeel begint zijn eigen snorrende en zoemende lawaai te maken dan loopt het al snel de spuigaten uit.

En het is vreemd dat lawaai van PC's een niche markt is waar een bedrijf als Zalman zijn bestaansrecht aan ontleent. Als het ministerie van volksgezondheid een beetje op zou letten, dan zou 90% van de PC's direct uit de handel genomen moeten worden. Vanwege het feit dat RSS (Repetitive Sound Stress) een erkende ziekte zou moeten worden. Al die zoemende en gierende apparaatjes maken je uiteindelijk machine doof. Van alle machines onder mijn bureau ken ik het geluid van elk afzonderlijke ventilator. Wat een zegen zou het zijn als ik die dingen alleen maar zou horen als ze stuk waren. Nooit meer in een zoemende suizende omgeving werken. Het is toch eigenlijk van de zotte dat je direct na het aanschaffen van een standaard pc je de kast moet openschroeven en bijna elk onderdeel moet aanpassen als je tot een stille PC wilt komen. Naast de standaard PC moet er een stille variant uitgebracht worden, ik zou met liefde die extra kosten ophoesten en niet aan een Doe het zelf middag willen beginnen.

links:

Hush PC

The quest for quiet

Silincing your PC

Een Zalman cpu cooler

Comments

Ik heb me de gapatenteerde Zalman pc-noize oordopjes aangeschaft. Meteen de goedkoopste en doelstreffendste oplossing uit de catalogus.

Dat volledig koperen, ze koelen ook je brein tijden het werken, dopjes met actieve luchtafvoer?

Cool!

Die lossen ook meteen een ander probleem op, kakelende collega's

Dopjes met actieve afvoer lijkt me nu niet meteen de beste oplossing. Heb je de herrie wel heel dicht bij je trommelvliezen. Mischien een paar flinke koelelementen op je oren... Staat bovendien ook erg charmant.

Ikzelf ben bezig met het aanpassen van de ventilatoren in de pc kast. Het schijnt eenvuodige mogelijk te zijn om een sensor toe te voegen om zo hardware monitoring mogelijk te maken voor de betreffende ventilator. Voor de voeding vond ik een alleraardigste oplossing:

http://www.knudde.be/index....

100% mee eens!

Het is te gek voor woorden, ik ben al dagen bezig m'n PC stiller te krijgen en dat heeft tot nu toe een opgeblazen AMD XP 2000+ en een oververhitte, hardeschijf opgeleverd.

Standaard PC's zijn ergonomisch zo slecht ontworpen...

Er zijn gunstige uitzonderingen zoals de NEC Powermate met Celeron, maar ik zoek nog steeds naar de computer zonder bewegende onderdelen....(C64 Ruled)

Hey,

Ik heb in m'n case 2 casefans, 1 met een zalman fanmate (regelbare weerstand)en een met een temperatuurdsensor, en tussen de 7cm cooler van me p4 heb ik ook een fanmate gezet. In m'n voeding heb ik tussen de draden van m'n cooler een weerstand gesoldeerd, me pc is er veeel stiller van geworden en het geluid is aanvaardbaar voor de buren op een LAN ;), de 4 cm cooler van me back-up harde schijf in zo;n wisselframe heb ik uitgezet. Misschien wat tips voor andere mensen,

Succes ermee

gr. Niels

zet muziek op

@Max payne! Tuurlijk, herrie met herrie bestrijden vooral als je pobeert te slapen onder een of twee snorrende servers. Pragmatisch is het zeker, een oplossing is het zeker niet.

Natuurlijk maakt een cdrom meer lawaai dan een stereo, dat ding draait ook 52x sneller!

previous item: Een prijs! next item: Bart's Cyber Plakboek!
thank you for watching  Creative Commons License