Dus CO2 is de nieuwe rekennorm?

In Zembla horen maken, een rekensom door de voorzitter van milieudefensie;

dus als je 2000 € weghaalt bij de schadelijkste bank en die verplaatst naar de Triodos bank, dan spaar je net zoveel CO2 uit als dat je in je hele huis spaarlampen zou indraaien.

Nou zou ik die rekensom wel even uitgeschreven willen zien, want ik kan hem niet maken, van euro's vermenigvuldigd met de milieusticker van de bank maakt CO2? Nou is het toch helemaal de bom om ergens in een willekeurig verhaal een paar ton CO2 ergens weg te strepen in een rekensom.
Zembla van afgelopen avond was naast een hoogstwaarschijnlijk op feiten berustend verhaal over hoe slecht de daad bij het woord wordt gevoegd door de vier grootste banken van Nederland. Hoe groter hoe slechter de bank.
Gelukkig, er is redding. Triodos bank.
Die triodos bank publiceert zoals in Zembla verhaald keurig waarin zij beleggen. En wat blijkt? Over ABN Amro waarin de triodos bank zelf wel investeert schrijven ze op de website:

ABN AMRO behaalt hoge scores voor zijn duurzaamheidbeleid op alle zeven duurzaamheidsthema’s. De bank is een van de zeer weinige banken die in zijn duurzaamheidsverslag kwantitatieve informatie geeft over het integreren van duurzaamheidsaspecten bij projectfinanciering. ABN AMRO voldoet aan de uitsluitingscriteria van de Triodos fondsen.

Maar ook de Rabobank en de ING Groep zijn volgens Triodos helmaal okay.
Blijkbaar kan je beter niet bankieren bij een bank die volgens Zembla onderzoek helemaal fout is. Die boodschap mag je best uitzenden. Maar dat je dan de documantaire heel goedkoop een reclame uitzending voor de Triodos bank laat worden die dus wel kan bankieren bij een bank die Zembla fout noemt. Dat gaat mij echt mijlen te ver.
Kankerbestrijding belegt in tabaksindustrie.
en straks bij uitzending gemist.

Comments

Het rekenvoorbeeld dat je meer CO2 spaart door met 2000 euro te overstappen van ABN naar Triodos dan door je spaarlampen te vervangen is verder toegelicht in het achtergrondsrapport die op de website staat(http://www.milieudefensie.n...)

Het komt er op neer dat Milieudefensie onderzoek heeft laten doen naar alle investeringen van de Nederlandse banken in de productie van olie, kolen, en gas. Als bijvoorbeeld ABN Amro 1% van de aandelen van Shell heeft, wordt 1% van jaarlijkse CO2 uitstoot door Shell geproduceerde olie/gas aan de bank toegerekent. Het bleek dat ABN op deze manier meer dan 250 miljoen ton CO2 uitstoot financiert, terwijl Triodos en ASN Bank helemaal geen fossiele energie productie financieren. Mede daarom zijn die banken topscorers.

Je wijst erop dat Triodos wel investeert in onder andere ABN Amro met de verwijzing naar ABN als een 'groene bank'. Het onderzoek is pas deze week gepubliceerd, dus Triodos heeft niet kunnen weten hoe slecht het is bij ABN. Sowieso is het erger om rechstsreeks in fossiele energie bedrijven te investeren dan banken die dat doen, en ook met die ene twijfelachtige investering loopt Triodos nog steeds mijlenver vooruit op de grote banken. De andere topscorer ASN Bank investeert niet in andere grote banken, maar scoort net iets slechter dan Triodos omdat die niet zoveel duurzame energie financiert als Triodos.
Ook al zijn Triodos en ASN niet perfect kun je het klimaat veel helpen als je met je spaargeld overstapt.

previous item: Must eat chocolat next item: Nieuwe telefoon, dus moet er gespeeld
thank you for watching  Creative Commons License