Het hek

  

Hoewel ik haar geboorte heb gemist, nadat ik was geattendeerd op haar bestaan heeft ze me nooit meer los gelaten. Schots en scheef stonden haar gemetselde paaltjes tussen de rechte metalen spijlen. Op sommige plekken kon ik zo tussen de mortel door het daglicht aan de andere kant van het paaltje zien. Grinnikend liepen we dan verder.

"Twee grote dikke mannen met een krat bier, een stapel stenen en een kuip cement" werd mij verteld, en wat ik zag was voldoende om haar geboorte te visualiseren. Een radio met de dichstbijzijnde piraat vervolmaakte dat beeld.

Ik gaf haar een jaar, dit goedbedoelde en slecht gebouwde hek. En telkens als we naar de stad liepen, moest ik altijd even een blik werpen op haar.

De eerste tekenen van verval begonnen al na een week. Twee topstenen lagen op de stoep. Als stille getuigen van een harde niesbui, of een voorzichtige trap tegen een van de paaltjes.

De eerste storm deed de rest. Niet steen voor steen zoals ik had verwacht, maar 6 stenen paaltjes lagen als stille getuigen achterovergevallen in de tuin. Het staal er nog tussen. De naakte stenen laag die nu blootgelegd was bevestigde mijn vermoeden. Gewoon erop geplakt met een kwakje cement. De amateurs.

Afgelopen dinsdag, de gevallenen waren verwijderd, het raamwerk stond keurig in het gelid tegen de muur van het huis. Tot mijn verbazing stond op elke plek waar eens een paaltje gemetseld was nu twee staven betonwapening fier omhoog te wijzen, rond de voet al twee lagen stenen er om heen gemetseld.

De afgelopen week vorderde het nieuwe hek amper, totdat ik gisteravond naar de film liep. Een grote dikke meneer stond met een grote kuip cement stenen te stapelen. Met gespannen touwtjes om alles waterpas te leggen. Op eerbiedige afstand een aantal mensen, nieuwsgierigen met de hond aan de lijn. Ze spraken over het hek. Dat wat er voor had gestaan eigenlijk. Onvermoeibaar legde de jongen zijn mortel en stenen.

Het hek is nu af. En ik vraag me af hoe lang het duurt eer ik weer langs haar kan lopen zonder dat ik iets aandachtiger naar haar zal kijken.

Comments

Dit verhaal vraagt om foto's!

Ik zou alleen foto's kunnen plaatsen van de toestand waarin het hek nu is. De rest heb ik niet vastgelegd ...

previous item: Squeezebox next item: Southpark
thank you for watching  Creative Commons License