HTML and more

HTML en meer

Ja, dit wordt een zeur verhaaltje. Waarom, omdat ik er zin in heb, omdat het mij al een hele tijd stoort, omdat ik het kwijt wil. Maar waar gat het dan over? HTML, en standaards in het bijzonder. Ik surf al heel wat jaartjes over het WereldWijde Wachten, en ik heb al menig uurtje met HTML mogen stoeien. Verwonderd waarom iets niet mogelijk was, verbaasd hoe eenvoudig en elegant de dingen soms gaan. En ik heb de browsers zien komen en gaan, Mosaic (de eerste geloof me) Netscape 1.0 tot en met Netscape 6.2, Mozilla, mijn favoriet van dit moment, en Internet Explorer, van de rare buggy 2.0 tot de robuste en veelzijdige 6.0. En die laatste is niet mijn favoriet, nooit geweest, en zal het ook nooit worden. Een browser is een browser, geen OS. Maar er is meer aan de hand met IE. IE is namelijk heel groot, 80% of meer van de surfers gebrukt IE 4 en hoger. Mac users en Windows users, stuk voor stuk gebruiken ze IE. Prima. Maar wat mij stoort is dat webdesigners even eenkennig zijn als de surfers. Veel sites zijn ontworpen voor IE. En dat is raar. We hebben een WorlWide Web consortium welke de HTML standaards vastlegt. Wil je een extra feature zoals inline frames, prima, dan stel je dat daar voor en wellicht wordt in de volgende HTML versie aan je wensen voldaan.
Maar niet Microsoft, die verovert het web, en ldwingt zijn standaard aan iedereen op. En de webdesigners, de goeden uiteraard daargelaten die stinken er met open ogen in. Ze gebruiken alle leuke foefjes en trucjes die ze kunnen ontdekken in HTML voor IE, en vergeten vervolgens hun website in Netscape te laden. En wat blijkt? Hij doet het niet. En da's niet incidenteel, sites doen het heel vaak niet in Netscape. De belastingdienst een bedrijf dat toch elke burger zou moeten voorzien van informatie presteert het op haar jongste site om de Netscape 6 (en dus ook Mozilla) gebruikers buiten te sluiten. We zien de openingspagina, maar zodra we op de site voor particulieren, voorlopige teruggave(wel met netscape 6 of mozilla proberen, en den zie je rechtsboven geen menu) zijn begint het gelazer. Het hele menu wordt overelkaar heen op een regel gepropt, en daar moeten we het maar mee doen. Van arremoede (letterlijk) IE maar weer gestart omdat ik bepaalde informatie wel nodig had.
Laatst maakte onze vrienden van Microsoft het wel heel erg bont. Iemand met een afwijkende browser werd de toegang tot msn.com volledig geweigerd. Dit werd snel weer terug gedraaid toen de gebruiikers van andere browsers en masse begonnen te protesteren, maar het is wel een blijk van arrogantie.
op A list apart een uitgebreid achtergrond atrikel, en de ontmaskering van de mythe dat MSN en Microsoft zich wel aan de HTML standaards zouden houden.
Klik

Comments

Klopt als een bus. Niets zo irritant als een fabrikant die zijn marktaandeel misbruikt om de standaarden aan zijn laars te lappen. Al worden ze per versienummer subtieler :)

previous item: Afspraakje maken? next item: Mooi hoor!
thank you for watching  Creative Commons License