In a perfect world II

  
In een perfecte wereld In de werkelijke wereld
Hoef ik niet bang te zijn voor wat ik zeg Let ik regelmatig op mijn woorden
Dit punt kunnen we op veel manieren interpreteren, en is op meerdere manieren uitlegbaar, maar de essentie is in de stelling in feite al weergegeven. In meer of mindere mate zal een ieder zich wel een genoodzaakt voelen om zijn mening voor zich te houden. Ik constateerde eerder al dat we er niet vanuit kunnen gaan dat iedereen eerlijk is, maar wat ik hier bedoel is iets anders. Was eerlijkheid eerder een keuze die je had, betrachten of niet betrachten, zelfs als je eerlijk wilt zijn is het soms beter dat niet te doen. De oorzaak? Angst.
Angst voor de reactie van anderen hierop. Angst voor repressie. Je scheldt de grote sterke kerel beter niet uit, uit angst voor een muilpeer. Maar ook zaken die de hogere machten niet aanstaan zullen de meeste mensen onderdrukken in de buurt van autoriteit. En aan de andere kant gedogen we wat de autoriteit met ons doet zolang we er niet teveel last van hebben.
Het zal de gemiddelde westerling een zorg zijn dat er systemen als Echelon en Carnivore bestaan en dat al, ja al hun communicatie wordt getapt. (Wellicht is dat het enig democratische aan deze systemen, ze maken geen onderscheid vooraf.) Maar het zou wel degelijk uit moeten maken. Alleen maakt het bestaan van deze systemen (en andere waar we geen weet van hebben) het er niet makkelijker op om gewoon voor je mening uit te komen. Want stel nou dat er in Nederland een 'Hamster' systeem draait dat alle mobiele telecommunicatie en alle internet verkeer bestaat. En dat systeem logt al onze communicatie. Dan zou idealitair dit systeem het land veiliger moeten maken. En alleen daar voor toegepast moeten worden. Maar de verleiding van de macht is te groot om de toepassing tot dat punt te beperken. Als de regering zeer koningsgezind zou zijn, dan zou het voor de hand liggen de republikeinen iin de gaten te gaan houden, en elke email en elk telefoongesprek te gaan loggen. Totdat er een duizendtal namen boven water komen die veelvuldig het woord republiek gebruiken. Deze personen zouden dan en 24-uurs Hamster vervolging krijgen. Niet geheel ondenkbaar.
Maar is het fout om in een democratie als de onze een republikein te zijn?
Hebben wij de regering toestemming gegeven om onze communicatie af te luisteren?
Hebben wij de regering gevraagd om de communicatie van al onze buren af te luisteren?
Dacht het niet. En toch gebeurd het.
Vroeger moest er toestemming gevraagd worden om iemands telefoon verkeer af te luisteren, tegenwoordig wordt het bijna standaard gedaan. Onze verblijfplaats is impliciet bekend wanneer we een mobiele telefoon op de man dragen. Technische vooruitgang is mooi, maar als ware Machiavellisten er mee aan de haal gaan dan ben ik liever wat voorzichtiger.

Comments

Als Beatrix sterft, dan zijn we de lul,dan erft die eikel het godganse spul.De Economie zal ten onder gaan,want die kop komt op iedere euro te staanVoordat die nachtmerrie waarheid wordt,koop hamer en spijkers en bouw het schavotlaat vallen die messen, het mandje moet vol,de koning is dood. Lang leve de lol

Leuke 'homepage' hebbu

Gisteren uitgereikt: de big brother awards:http://.../Kijk ook eens bij: bits of freedom:http://.../

previous item: Aargh next item: Pick a card
thank you for watching  Creative Commons License