My only crime is being a geek

  

Het aantal initiatieven tegen spam blijft met de dag groeien, en persoonlijk vind ik dat een goede zaak. Spam is verwerpelijk om een aantal redenen, de belangrijkste toch wel dat het parasiteert op de gebruiker. Het parasiteert uw tijd, uw bandbreedte en uw gemoedsrust. Een van de initiatieven ben ik echter minder gelukkig mee: Spam and Open Relay Blocking System (SORBS).

Begrijp me niet verkeerd, het initiatief is niet slecht, een lijst van misbruikte mailservers bijhouden en de mail van die servers weigeren is slim. Echter dit soort systemen registreren ook ip adressen die van een breedband provider zijn. En de meeste mailbeheerders die gebruik maken van sorbs gebruiken de standaard instellingen; hetgeen betekent dat als het ip adres van de versturende mailserver in de sorbs database staat de mail wordt geweigerd en teruggesturd.

Maar mijn enige vergrijp in deze is dat ik bij een provider zit die dynamische ip adressen uitgeeft. Ik wordt nergens genoemd in de lijst van spammende mailservers, gehackte mailservers en wat dies meer zij.

En sorry, ik gebruik nou eenmaal linux, en ik gebruik de mailserver van linux. Ik vind het heerlijk om servers te tweaken, en dingen uit te proberen. Ik vind het leuk om bijvoorbeeld mijn mailserver goed in te richten. En ik vind het onzin om dan vanaf een goed geconfigureerde mailserevr contact te gaan zoeken met de mailserver van mijn provider om vervolgens een uur later mijn mail eindelijk verstuurd te zien worden.

Ik begrijp de intentie van sorbs, ik begrijp het potentiele gevaar. Maar botweg mail blokken omdat het rechtsreeks verstuurd wordt vanaf een client in plaats van via een mailserver van mijn ISP is te grof. Ik als gebruiker word nu de dupe van een goed bedoeld maar slecht doordacht systeem. En klagen heeft geen zin, want die provider van mij gaat never nooit niet meewerken

Comments

ja, dat zijn de leukere dingen (NOT!)...

zo verbaas ik me vaak ook over de fantastische manier waarop vooral grotere ISP's hun zaakjes niet goed op orde hebben. Bijvoorbeeld een misconfiguratie van hun servers waardoor eerlijke webdevelopers niet gewoon contact met de mailserver kunnen zoeken om te kijken of het opgegeven adres valide is. Nu zijn daar wel omwegen voor die veel gebruikt worden (bevestigingsmailtjes) maar die betekenen toch weer een extra stap voor de gebruiker van het systeem, en dat wil je voorkomen.

Verder schijnt het dat demon de mailservers niet erg op orde heeft, waardoor laatst alle demon mail werd geblockt door een aantal andere partijen. demon als geheel was in een van de blacklists terecht gekomen. oops....

Ik zat hier met hetzelfde probleem toen ik sorbs ging gebruiken op m'n eigen server. Mail van 'thuis' kwam ineens niet meer aan.

Ik ben desondanks zeer over SORBS te spreken omdat het niet alleen heel veel spam maar ook heel veel virussen tegenhoudt.

Je kunt de sendmail.conf heel makkelijk tweaken om gewoon via de smtp-server van je provider je mail te laten afleveren.

SORBS is dus geen geval van providers die hun zaakjes niet goed op orde hebben maar hobbyisten die zijn ingehaald door de ontwikkelingen...

=:0]

Klopt, sorbs is geen geval van probleem van slecht geconfigureerde providers. Alleen mijn provider heeft een slecht functionerende mailserver die ik niet wil gebruiken. En bij default alle adsl en kabel computers op de verdachtenlijst zetten is wat mij betreft fout. Typisch geval van schuldig bevonden zijn en de bewijslast omkeren.

previous item: Here we go next item: Hoe ben ik hier nou weer terecht gekomen [upd]
thank you for watching  Creative Commons License