Sweety darling

Asus EeePC

Zoals je hieronder kan zien, afgelopen donderdag ziek thuis, spierpijn, snotterig en een barstend hoofd. Net op tijd bij de deur om een pakje aan te nemen; uit Taiwan.
Het was mijn nieuwjaarscadeau aan mezelf, een Asus EeePC. Voor wie een tijdje onder een rots heeft geslapen, de EeePC is een heel goedkope subnotebook. Hij is klein, ongeveer twee DVD-Doosjes op elkaar. Mini toetsenbord, en omdat ik een Taiwanees model heb barstensvol Chinese tekens. Normaal gesproken zou dit beestje rond de 200 Euro doen in Europa, klein probleem: hij is hier niet verkrijgbaar.
Geen nood, op Ebay staat voldoende aanbod. Het vraagt een klein beetje lef, een Paypall account en wat geduld.
Ik ben geen freak die het uitpakken in elk detail fotografeert (het zogenoemde unboxing) dus ik raad een Flickr search aan wil je de EeePC uitgepakt zien worden. (een videootje hier: Unboxing video).Freaks genoeg op deze aardkloot en voldoende liefhebbers van dit zeer goedkope computertje.

Wat is een EeePC?

Sinds de verhuizing naar Rotterdam miste ik internet een beetje, we hebben de woonkeuken op de begane grond en de woonkamer een verdieping erboven. Geweldige ruimte, maar de keuken is niet de plek waar ik mijn 17" Laptop elke keer opstel. Dus ik miste internet een klein beetje. Aangezien ik geen winterslaap hou wist ik wel dat de EeePC bestond en ik was er stiekem een beetje verliefd op. Een gekrompen laptop, met een echt (mini)toetsenbord. Mijn besluit stond vast. Ik moest die hebben voor in de keuken en op reis.
Ik vond een model met 8Gig SD (soort harde schijf uitgevoerd in flash geheugen) en 1 Gig intern geheugen. Uiteindelijk was ik inclusief invoerrechten en bezorging 400 Euro kwijt, nog steeds een koopje als je kijkt naar hoeveel plezier ik er van heb.

De eerste indruk

Na het uitpakken terug het bed in, met mijn nieuwste aanwinst. Opstarten ging vliegensvlug, en het draadloze netwerk was snel gevonden, en na het ingeven van mijn netwerksleutel was ik verbonden met de wereld. De EeePC komt standaard met Xandros Linux, beetje getweaket door Asus. Het kost moeite om te zien dat het Linux is. Heel slim zijn de windows vermomd als XP Silver Luna vensters.
Alles wat een reiziger onderweg of thuis nodig kan hebben staat keurig op het systeem, Firefox om te surfen, Thunderbird om te emailen, Open Office om je schrijvers-, presentatie- en rekentalenten uit te leven. Skype en Pidgeon voor de broodnodige communicatie met al je vriendjes en vriendinnetjes. De ingebouwde webcam is verbazingwekkend scherp en het geluid is, nou ja, het blijven kleine laptop speakertjes. Wel zit er aan de zijkant plugjes voor je externe microfoon en hoofdtelefoon. 3 USB Poorten een SD / MMC lezer en een VGA poort voor als je een scherm kan bemachtigen.
Het 7" scherm heeft een resolutie van 800x480 pixels. Dat lijkt weinig, en naar huidige maatstaven is dat het ook, maar vergeet niet dat 10 jaar geleden 640x480 de standaard was waar we alles op konden doen, ook windows.
Maar, het scherm is klein, de tijd heeft niet stil gestaan, en Thunderbird is nagenoeg onbruikbaar als je niet ingrijpt. Bijna het hele scherm is grijs van de balken, toolars, menu's en icoontjes. Tijd om de 'wisdom of the crowd' aan te spreken en mijn mailclient geschikt te maken. Na wat rondsurfen kwam ik op de Wiki Eee user en daar stond keurig uitgelegd hoe ik de lettertjes kon laten krimpen,de balken kleiner kon maken en dat gecombineerd met wat ik al wist lukte het me om de ruimte voor de email nagenoeg te verdubbelen.
De glimlach was de rest van de dag niet van mijn gezicht te slaan. Hij voelde snel, Firefox was mooi geconfigureerd, video speelde direct af op de meeste sites (divx, quicktime, wmv etc), flash was geinstalleerd en deed het naar behoren en zelfs Java was voorgeinstalleerd. Hulde.

toetsenbord

Genoeg voor mijn keuken PC, maar de mogelijkheden zijn eindeloos, dit is een volwaardige low-end PC. Ik zie studenten hier straks hun aantekeningen op maken, wellicht hun hele scriptie. Het toetsenbord valt zeker aan te wennen (ik schrijf dit item ook op de EeePC). Als je vaak Home, End, Page- up en down gebruikt zoals ik dan is wennen wat lastiger, omdat de FN toets mee ingedrukt moet worden om die toetsen te activeren. De tab toets is minuscuul, ik mis mijn compose key. Maar dat is niet zozeer een probleem van de EeePC alleen, ik heb heel veel laptops afgewezen vanwege toetsenborden waar ik niet mee kon werken. Dit is de eerste keer dat ik mijn spieren dwing toch nieuwe posities te leren van de diverse toetsen.

Linux

Ja, dit is Linux. En ook een beetje vreemd,nergens een terminal applicatie te bekennen. Onder CTRL-ALT-T zit die gelukkig verstopt. De pret kon voor mij beginnen, wat extra pakketjes downloaden en installeren. De eerder vermelde Wiki is echt een schat aan informatie. Mocht Linux het gewoon niet doen voor je, Windows XP werkt er ook op. Wil je liever Ubuntu erop? Stap voor stap instructies.
Let wel, het hoeft echt niet. Standaard is het apparaatje prima geschikt. Nadat ik de netwerkinstellingen had ingegeven zag hij mijn printer hangen en ik kon zonder configuratie direct printen. Dat is mij met een windows PC nog nooit gelukt. Ik heb nu al drie dagen geen PC aangeraakt en echt niet minder op internet gezeten.
Ik vond nog een interactieve demo van de desktop (wat de standaard mode is van de Eeepc).

Babe magnet

Voor de heren onder ons, er is nog iets wat je moet weten. De EeePC is een (geeky)babe-magnet. Gisteravond moest N. iets opzoeken in haar email, en in plaats van haar Nokia N95 greep ze direct mijn bakje. Totaal vergeten dat ze met haar telefoon kon mailen. Vervolgens kwamen er twee apple-dames bij ons voor gezellig eten en een werkbespreking. Ze waren niet weg te slaan van de Eee en onder het uitroepen van 'Ik wil hem ik wil hem ik wil hem' vertrokken ze huiswaarts.

Comments

Het is zeker een geil apparaatje. :)

Ik ben wel benieuwd hoe zo'n klein apparaatje zou bevallen in het dagelijks leven. Volgens mij ga je daarmee compleet anders om met internet.

Het enige wat fout zou kunnen gaan is de hardware support onder Linux (al is Intel natuurlijk wel goed bezig op dat vlak). Hoe gaat het met hibernate/suspend & resume? En de SolidState harddrive maakt dus wel veel uit qua snelheid, als het opstarten zo snel gaat. Of niet?

Hardware support is redelijk in orde. Is ook redelijk simel; USB is je enige ingang. De SSD is prima, naast snel heeft ie nog een belangrijk voordel; stilte. Een hele zachte zoem is het enige geluid wat de EeePC produceert.
Internet gebruik; ik surf op dit moment ietsminder foto sites zoals Flickr, de foto's zijn net iets te groot voor het scherm en je moet dus altijd een stukje scrollen.

previous item: Yay. next item: Shoes
thank you for watching  Creative Commons License