The birth of Aragorn

ReadyNASEen paar dagen geleden linkte ik al naar de ReadyNAS NV. Een paar uur later klikte ik op bestel en gisteren stond er een doosje in de gang. De post had hem keurig afgeleverd. Vandaag de eerste schijf (van de maximaal 4 schijven) erin gehangen en draaien maar. Terwijl ik dit schrijf staan de laatste levende systemen hun data naar de ReadyNAS te pompen.
Mijn eerste indruk is van oh en ah. Een PC die geen PC is. Het belangrijkste feature van het kastje dat zo hoog is een dvd doosje is, dat ie schijven in zich heeft, maximaal 4 SATA schijven die gezamelijk (met de huidige schijven van 750Gig) maximaal 2.25 Terrabyte redundant op kunnen slaan. Uiteindelijk zal alle data in ons netwerk op Aragron (want zo heet ie) komen te staan. Elke volgende PC in dit huis krijgt maximaal 1 schijf voor de broodnodige programmatuur en OS en daarmee is het klaar. Volgende week als de volgende schijven binnen zijn prop ik de rest erin en zal Aragorn automatisch een RAID systeem zijn. Het allerfijnste is dat je gaandeweg schijven kan bijprikken en vervangen zonder je druk te maken over RAID configuraties en dat soort zaken. Dat regelt het kastje voor je, enige spelregel is een schijf per keer vervangen en de omvang van de kleinste schijf is automatisch het grootst bruikbare deel van de overige schijven.
Daarnaast kan ie als mediaserver dienst doen en bestaat er een speciaal package van slimserver waarmee hij mijn squeezeboxen kan bedienen. Protocollen praat ie genoeg, met voor mij als belangrijkste rsync, CIFS (windows / linux shares), NFS, HTTP en FTP. Een actief forum van gebruikers en volop ontwikkeling van het OS. Morgen zou alles op de schijven moeten staan en kan ik mijn netwerk opnieuw gaan indelen en voorzichtig aan een opvolger voor Isildur denken.
Pas dan eens nadenken hoe ik de data van mijn gecrashte raid, die in Isildur zat, af zou kunnen krijgen. Dat zou heel fijn zijn, maar tot nu toe blijkt dat ik weinig mis (maar ik mis wel wat ..)

Comments

Ook leuk en een paar honderd euro goedkoper: http://www.mobile-harddisk....

Zeker niet verkeerd dat bakje. Net iets goedkoper inderdaad. Maar ja, dat 'X-Raid' van de mijne mist ie net wel. Wel leuk dat ie standaard kan webserveren. Zeker een goed alternatief.

previous item: Catch all email en Spam next item: ...and dark.
thank you for watching  Creative Commons License