The keyboard you love to hate

strak in 't pakVandaag arriveerde mijn verlate verjaardags cadeau en vol verwachting pakte ik het glanzende zwarte plankje uit. Al meteen toen ik hem beetpakte keek ik glunderend naar het ding. Onzchtbare oranje ledjes lichten op als je bepaalde toetsen aanraakt of het vernunftige touch wheel gebruikt. Ik steek de dongle in een vrije USB poort en ik kan direct aan de slag. Dat was boven verwachting mag ik wel zeggen. De toetsen voelen goed en ik begin wat rond te lezen om te kijken hoe ik de sneltoetsen lekker kan configurern. Ondertussen pak ik mijn Bluetooth telefoon en ga op zoek naar de PC.Liegen kan je het niet noemen, want alles wat de firma Logitech beweerd is waar. Het toetsenbord communiceert met behulp van Bluetooth naar de meegeleverde dongle. Alleen wat ze liever niet groot op de doos printen is dat die dongle in tegenstelling tot andere Logitech dongle geen Bluetooth hub is: Connecting Additional Bluetooth devices to diNovo Edge receiver. In eenvoudig nederlands, je kan er geen Bluetooth apparaten anders dan het toetsenbord op aansluiten. Ik durf te wedden dat dit enorm in de support klachten zal schelen, maar blij word ik er in elk geval niet van.

Daarna beginnen mijn vingers raar te doen denk ik. In plaats van naar de volgende regel te springen blijft de cursor op zijn regel staan en er staat een \. Ik kijk naar het toetsenbord en zie het probleem, de enter toets is twee rijen hoog in plaats van twee knoppen breed. Niet de lay-out die ik gewend ben. Toen viel mijn oog op de doos. En op het plaatje hier linksboven. Ook niet de lay-out zoals geadverteerd op de doos. En er is nog een verschil merk ik. Ik typ soms ook een \kleine letter in plaats van een hoofdletter. Mijn linker pink blijkt ineens boven nog een \ toets te zweven. Lekker belangrijk; twee van die toetsen. Er zou er een stuk gaan.

Tijd om de riedel extra knoppen een functie te geven. Die mooie oranje lichtjes smeken het om geconfigureerd te worden. Ik installeer de software en begin. Onder de Fn-F9 combinatie stop ik Ultraedit, altijd handig. Vervolgens leek het me een strak plan om de ontbrekende 'context-menu' knop onder Fn-F10 te stoppen. Ik gebruik die toets best vaak en hij zit niet op het plankje. Er is echter een probleem. Je kan prima een toets(combinatie) aan die knop hangen, maar met de meegeleverde software kan je geen toetsen toewijzen die niet op het toetsenbord staan. Ik dacht even heel slim daar wel een oplossing voor te hebben door met windows On Screen Keyboard (windowkey-R > osk > enter) daar een toets in te proppen, maar de software van logitech weigert dat als input te accepteren. Dus ik mankeer de context menuknop. Daar word ik niet blijer van.
En als klap op de vuurpijl zit er een totaal niet functionerende toggle knop in de software. Als ik mijn pink op de caps lock leg, dan piept mijn geluidskaart even. (niet de PC speaker). Gelukkig zit er een vinkje in de software waarmee je dat uit kan zetten.
piep.
toch?
piep.
het maakt niet uit hoe je het zet, de piep blijft. Vervolgens wordt er op het forum bij logitech gesproken over 'tabs in de software' die in mijn software niet bestaan logitech forum. Gelukkig sla ik niet vaak mis dus hoor ik hem zelden, maar als je je al een beetje ergert aan software, dan maakt dit soort futiliteiten het er zeker niet beter op.

Echt ik wil hem nu al niet meer kwijt, en toetsenborden groeien naarmate je er aan gewend bent. Ik heb er al ettelijke versleten en vaak verlangde ik terug naar mijn vorige toetsenbord. Dat heb ik nu niet. Ik verlang slechts terug naar 1 toets en wat minder leugens. Met wat minder bombarie de Bluetooth aankondigen bijvoorbeeld en een productfoto op de doos niet van een andere keyboard layout voorzien dan die in de doos zit.

previous item: killed a chipmunk next item: Veel plezier in 2007
thank you for watching  Creative Commons License