The powers that be

  

Meer dan een week oorlog, en waar staan we eigenlijk? Ze hadden voorspeld dat er binnen 1 of 2 weken een totaal andere situatie zou zijn ontstaan. De media namen dat gretig over, raadpleegden hun media oorlogs adviseurs, en ook die bevestigden het optimistische beeld. Irak stelt niets voor, daar walsen de britten en amerikanen zo overheen.

Hoe anders is de realiteit. En het vreemde is dat het grote publiek er elke keer voor valt. Want de realiteit is altijd anders dan die werd voorgespiegeld toen er een keuze was. Toen er nog zieltjes gewonnen moesten worden.

Wat weet bijvoorbeeld meneer w. bos nu wel wat hij voordat de oorlog begon niet wist. Met welk geheim gaat hij nu slapen? Ook hij had een realiteit, ook hij had een standpunt. En hij kan nog zo hard beweren dat de situatie nu anders is, en dat nu deze oorlog eenmaal begonnen is we beter achter de verenigde staten kunnen gaan staan en zorgen voor een snel einde van de oorlog.

Is ook hij gevallen voor de oorlogs retoriek van de dolgedraaide mediamachine? Welk argument was van doorslaggevend belang tijdens al die overleggen met jpb? Weet hij als premier van een demissionair kabinet iets wat zo geheim was dat het voldoende reden was voor wouter bos om te gaan draaien?

Is het zo moeilijk om tegen een oorlog te blijven? Is het zo makkelijk om een hele partij te chanteren? Blijkbaar wel.

Je kan er duizend analyses tegen aangooien, aanvoeren dat een formatie een kwestie van water bij de wijn doen is en compromissen sluiten, en dat is allemaal waar. Het lijkt mij echter niet te gaan over het verkwanselen van je gedachtengoed over een punt dat op papier niet eens een zaak zou zijn van het komende kabinet. De oorlog zou toch zo over zijn?

Of wist jpb weer meer?

Natuurlijk weten de bewindsvoerders meer. Wellicht heeft die hele oorlog zelfs een heleboel met de JSF te maken. Uitgerekend de deelnemers aan de JSF schurken veel dichter tegen de us of a aan dan de eurofighter landen. De verdeling is niet exact gelijk maar het geeft wel te denken.

En dan het hele schijnheilige westen dat maar loopt te roepen dat Saddam zo'n schurk is. Ja dat is ie, en wij hebben met zijn allen toegestaan dat ie het was en bleef. Jarenlange sancties hebben niets uitgehaald. Natuurlijk niet, omdat daar waar sancties zijn, het westen met liefde alle regels treed om ook die situatie uit te buiten.

Maar niet getreurd, nu lossen we het op. Echt heus.

Hierna zal alles goed komen.

Geloof ons.

hierna zullen we nooit meer onze beloftes verkwanselen voor macht.

Comments

Voor de breedbanders: terug te beluisteren op http://www.vpro.nl/argos :

Argos deed vrijdag 28 maart verslag van een maandenlange speurtocht naar de betrokkenheid van Nederlandse militairen bij de oorlog tegen Irak. Ondanks de voortdurend voor de politieke B

previous item: on RSS, Caching and CMS next item: RSS.NET
thank you for watching  Creative Commons License