Tiki the CMS

  

Tiki the CMSZo de stoute schoenen maar weer eens aangetrokken. Nucleus begin ik zo langzamerhand goed te kennen, en ik krijg nog genoeg ideeen voor plugins, die ik bij tijd en wijle dan ook nog produceer. Maar als je verder wilt, dan moet je niet al te eenkennig zijn, en dus via een suggestie ergens op het development weblog van nucleus stuitte ik op TikiWiki.

TikiWiki is een CMS systeem met echt legio mogelijkheden. Naast het feit dat je er je weblog in kan maken is het ook een community portal. Met dit systeem kan je een weblog en een wiki bouwen. Een webmail voor geregistreerde gebruikers, Newsfeeds definieren en met een simpele functie aanroepen op elke pagina die je produceert. Een fotogalerij aanmaken, kwisjes en polls aanmaken, email notificaties op een heleboel events definieren, shoutboxes, referer stats. Kortom teveel om op te noemen.

Voor heel veel van deze zaken zijn er of worden er plugins geschreven voor Nucleus, maar het kan geen kwaad de kunst af te kijken.

Want zo'n compleet systeem heeft namelijk ook een probleem. Het kan eigenlijk te veel. En omdat het met de gebruiker in het achterhoofd is geschreven is alles heel eenvoudig aan te roepen en ergens neer te zetten. En dat is een heel goed ding, maar aan de andere kant is het ook de gruwel voor designers. Want het gevaar is al snel dat alle Tiki portals op elkaar gaan lijken.

Maar dat mag de pret niet drukken, vooral de combinatie van weblog en wiki interesseert me danig, en wellicht komt er dan eindelijk die wiki plugin voor nucleus, en heel misschien zal ik proberen dit te integreren in de olgende release van nucleus. Niet in de aanstaande 2.0, maar die daarna. En nu ga ik weer even verder spelen met de Tiki.

previous item: Stop esso next item: Pure CSS Popups
thank you for watching  Creative Commons License