Vrotten of Frotten

  

Uit een vorig postje is het woord Vrotten blijven hangen. Bij de Dikke opgezocht maar die wil het woord niet kennen. Als je dan via Google zoekt dan krijg je zo'n 32 hits. Meestal geek en computer gerelateerd, en in het Drents, een verhaal over Mandela, iets in het oud Nederlands.... Kortom een allegaartje. Totdat de suggestie werd gedaan dat het 'Frotten' zou moeten zijn. De Dikke weigert zijn geheimen omtrent dit woord wederom prijs te geven. Ken ik niet.
Op google natuurlijk wel hits. Ditmaal was het nodig om alleen binnen nederlandse pagina's te zoeken want er zijn mensen op deze wereld die Frotten als achternaam dragen. Binnen de nederlandse pagina's blijven er 137 over met Alt0169 als trotse nummer 1. Ook nu weer veel mensen op Tweakers die iets met hun peeceetje frotten. Uit Helmond city lijkt zelfs een spreekwoord te komen met frotten er in. Ook bij het opzetten van de tipi is het van belang dat je kan frotten. Ook bij het eindhovens dagblad heeft de redactie kenneis van het woord en gebruiken ze het in een artikel waarin wordt uitgelegd waarom de potloodjes bij de pc zijn weggehaald.
Kortom, het lijkt er op dat beide schrijfwijzen dezelfde ruim interpreteerbare handeling van proppen, duwen en onvakkundig knutselen kunnen hebben.
En dit sukje? Dat heb ik in elkaar geVrot.

Comments

Wat 1 opmerking al niet tot gevolg kan hebben :-)

Ja ik ben mijn trouwe lezers graag van dienst. Zeker als de vraag intrigrerend genoeg is om zelf ook te willen weten hoe het zit. (Geen alomvattend bevredigend antwoord helaas gevonden)

Het Etymologisch woordenboek van Van Dale zegt bij "Frotten: [boenen] <fr. frotter [vgl frotteren]". Bij "frotteren" staat nog een verhandeling waar o.a. "boenen" en "wrijven" genoemd worden. Ook in de zuidhollandse streken is "frotten" een bekend woord (ook wel "frutten"). "Vrotten" is mij ook onbekend....

Wij belgen gebruiken 'frotten' inderdaad in de betekenins van 'boenen' of 'wrijven', en dan nog vooral in de figuurlijke betekenis (ook wel 'mouwefrotten'), wat jullie "vleien" zouden noemen. (in de zin van 'naar de mond praten' of 'iemands ijdelheid strelen door middel van vleiend gepraat om zodoende in de gunst van die persoon te komen')

Frotten kom ik in synoniemenwoordenboeken ook als boenen tegen. In het Brabants dialect uit mijn geboortestreek betekent frotten zoiets als 'iets ergens onhandig tussenduwen' (vergelijk: frommelen) of prutsen in het algemeen.

Frotten heeft ook een homoseksuele betekenis. Het betekent met de penissen tegen elkaar wrijven.

Vrotten staat in mijn jeugdbeweging bekend als alles wat je kan doen buiten de seks zelf.
mischien ben je hier iets mee

Ik was voor een stukje op het blog van Het Nieuw Humoristisch Front op zoek naar de spelling van het woord 'sigarenfrotter', in lang vervloegen tijden een eerzaam beroep in onze contreien. Van Dale kent het niet. Google geeft wel een paar vindplaatsen. Het lijkt van het Franse 'se frotter' te komen. Dus ik hou het maar op een 'f''.

previous item: SliMP3 next item: Be gone
thank you for watching  Creative Commons License