Waarom Linux nog steeds niet een optimaal operating systeem is

Vorig week was ik begonnen met een tot nog toe ongepubliceerde blogpost. Het verhaal was geinspireerd door het bericht dat in Brazilie er strak 52 miljoen computers voor studenten op Linux zouden gaan draaien. De strekking was dat het een geweldige doorbraak was voor Linux op het moment dat het OS er steeds minder toe doet. Die strekking klopt nog steeds, nu de meeste computergebruikers de computer enkel gebruiken voor het creeren van (word)documenten, het schrijven van email, het afspelen van een filmpje het downloaden van muziek en het surfen naar een nieuwe vakantiebestemming doet het er weinig toe of je dat op een Windows PC doet, een Mac of een Linux-bak.
Een hele rits van nieuwe apparaten overspoeld de markt waarop Linux zelfs staat geinstalleerd in plaats van het vroeger verplichte Windows (zoals de Eee waarop ik nu weer zit te tikken). Een OS is eigenlijk ook ondergeschikt. Een OS in zijn zuiverste vorm is niets anders dan de interface tussen de programma's en de hardware. Het OS zorgt ervoor dat het toetsenbord werkt, dat je scherm de juiste gegevens laat zien, dat je muisbeweging zichtbaar is, dat je bestanden op je harde schijf worden geplaatst en dat de geluiden uit de boxen komen. Niet veel meer dan dat. Gelovigen maken er een complete levenshouding van en ontlenen hun 'cool' of 'nerdyness' aan het OS wat ze draaien.
Die blogpost heb ik dus niet af geschreven. En vandaag bedacht ik dat dat nog steeds terecht is. Want hoe hip en goed Linux ook zou mogen zijn, het is en zal niet klaar zijn voor het grote publiek. Dat ligt grotendeels aan de hardwarefabrikanten, en niet aan linux, maar de schuldvraag is niet het issue, want voor de gewone computeraar is de schuldvraag even irrelevant als een OS. Want zoals ik net al schreef, de functie van een OS is het laten functioneren van hardware. Vandaag kocht ik een Bluetooth dongle. Om mijn telefoon en mijn hoofdtelefoon aan de Eee te kunnen hangen. En dat was weer een ervaring op zich. Allereerst gebeurde er niets toen ik de USB stick in de USB poort hing. Dat is niet iets waar je als computergebruiker op zit te wachten. Een vervelende foutmelding is beter dan het absoute nirvana waarin de Eee zich waande. En 50% (ik schat voorzichtig) van de net overtuigde Linux overstapper zou nu met zijn handen in haar hebben gezeten. De overige 50% zou zijn 'package manager' hebben opgestart en op zoek zijn gegaan naar Bluetooth-stacks en managers. Dan blijkt dat de keuze overweldigend is, maar de informatie waarop je de juiste keuze zou moeten baseren ontbreekt in de package manager. Alles met bluetooth aanvinken en installeren levert conflicten op en dus moet je je heil weer gaan zoeken op het internet.
Hier is de hardware leverancier schuld aan, deze levert wel Windows-bestanden, soms zelf Mac bestanden maar nooit linux bestanden. Helaas, aan deze constatering heb je dus niets als het niet werkt, de website van de fabrikant zal zelden uitkomst bieden, je moet je heil zoeken bij collega gebruikers die al eerder hebben geconstateerd dat het niet werkt.
Enfin, ik heb wat mij de juiste Bluetooth drivers leken geinstalleerd en nog een uurtje zitten klooien om Blueman aan de praat te krijgen. Blueman is een redelijke manager die je met grafische interface je telefoon, headset en andere apparaten laat configureren, pairen en connecten. Dat zou twee minuten duren ware het niet dat ik ubuntu 7.10 he draaien in plaats van 8.04, dus heel veel apt-get gedaan om de oude versie te laten compileren. Dat oma en de accountmanager nu de laptop aan de wilgen hebben gehangen en om windows scanderen kan ik mij heel goed voorstellen.
Enfin, ik was na twee uur eindelijk in staat om de hoofdtelefoon contact te laten maken met de laptop. Let wel, op mijn telefoon duurde dit 1 minuut, op mijn windows laptop 3 minuten.
Je begrijpt dat nu de ellende pas goed begon, want in tegenstelling tot windows is geluid een ramp onder linux. Heel veel verschillende sounddrivers die allemaal een eigen niche markt bespelen zorgen ervoor dat je als gebruiker altijd de juiste keus kan maken. Echter, het systeem zal zelden de juiste keuze voor jou maken. Dus hoewel de hoofdtelefoon aan de laptop was gekoppeld bleef de muziek naar de speakertjes gaan, en er was geen microfoon aangetroffen. Mac-adressen kopieren naar configuratiebestanden in home directories van gebruikers, sounddrivers selecteren nadat een programma was opgestart was het beste wat ik kon vinden. Vergezeld van wat tips hoe het toch mogelijk was om het geluid altijd naar de koptelefoon te laten gaan, maar die werkten soms, of enkel als je altijd je koptelefoon bij je had, en als je hem uit zet, dan gaat het geluid niet terug naar de speakertjes.
Tot op heden is het me zelfs niet gelukt om een enkele noot uit de hoofdtelefoon te krijgen en de microfoon geeft geen geluid terug naar de laptop. Jammer maar helaas.
Dan de telefoon maar eens proberen, een paar bestanden over zetten en zien of ik die als GPRS modem zou kunnen gebruiken als ik aan het reizen ben. Want internet op de telefoon is leuk, internet op de Eee is leuker.
Ook dit avontuur is nog niet afgelopen, want ik kan wel via bluetooth zien wat de telefoon aan potentie heeft, een verbindig maken is nog niet gelukt. Zelfs een bestandje overzetten wil niet. Noch van de Eee naar de telefoon, noch van de telefoon naar de Eee. Nadat ze elkaar hebben gevonden wordt direct de verbinding dichtgegooid en is het einde oefening.
En nou begrijp ik wel dat ook onder windows of os x dit niet altijd triviale handelingen zijn, dat het hebben van opties en keuze een goede zaak is, maar zolang de economische macht van Linux nihil is zullen de hardware fabrikanten weigeren de problemen die hun apparaten veroorzaken op te lossen en zal de linuxgebruiker nooit uit de hobbyhoek komen. En ja, ook met windows heb ik vaak ruzie, en os-x is enkel vanwege zijn beperkte hardware ondersteuning en rigide gebruik van je apparaat een soepel en 'altijd' werkend OS, maar ik zou niemand willen adviseren om een willekeurige linux op zijn PC te zetten als die iets meer zou willen doen dan zijn email, een website en een documentje en wat entertainment.

Comments

Ik zelf gebruik ook Linux en ik heb eerlijk waar nog nooit zulke horror problemen gehad die jij omschrijft. Ik gebruik nu Ubuntu en mijn telefoon communiceert gewoon goed met Linux, zelf het veranderen van Hardware, als een nieuwe wireless kaart en zelf een nieuwe video kaart (een Nvidia, dus niet ondersteund onder Linux's open drivers) deed het al direct goed. Met andere woorden, volgens mij doe jij zelf gewoon iets niet goed. Maar goed, voor de zekerheid toch nog XP erop

Ik begrijp totaal niet wat je gedaan hebt. Het aansluiten van usb, bluetooth communcaties etc werkt out of the box. Waarschijnlijk heb je zo zitten prutsen aan je systeem dat de balans uit linux weg is. Dat is een belangrijke voorwaarde van Linux. Dat moet je niet behandelen zoals Windows. Het is een integraal systeem waar je in principe van af moet blijven tenzij je echt weet waar je mee bezig bent.

Ook de zaken met geluidsondersteuning is bizar. Wat installeer jij eigenlijk allemaal. Ik raad aan dat je linux compleet opnieuw installeert en je houdt aan
http://wiki.ubuntu-nl.org/WerkenMetUbuntu

Dan zal je geen problemen ondervinden. En ohja. Voor die mensen die dongles gebruiken. Alleen die van t-system op linux. Dongles van KPn of Vodafone zijn niet werkzaam op linux. Dat is inderdaad het probleem van de betreffende fabrikanten. Maarja, niet alle software werkt ook op Windows. Is windows dan ook geen volwaardig systeem?

kortom. uiterst tendentieus stuk

previous item: Adobe AIR for Linux next item: xiffy: Netgear; slechte support overcompenseren met een extra PSU op mijn werkadres :-)
thank you for watching  Creative Commons License