War of OS

  

OS Wars

Op mijn machines vechten de diverse OS'en om bestaansrecht. Ik ben een enorme mierenneuker wat dat aangaat. De computer is mijn ultieme tool voor nagenoeg alles. Hij is mijn MP3 server en met draadloze verbinding kan ik overal mijn MP3 beluisteren. En ik bekijk films beneden op de televisie terwijl ze via dezelfde draadloze verbinding worden uitgezonden vanaf zolder. Ik kan elke werkplek overnemen met NetOp, een soort PC-anywhere, maar dan beter. Dat is de ideale situatie. Want de praktijk leert dat het OS een beperkende factor in al deze communicatie is.
Windows98, het OS wat bij mij al jaren op mijn game-bak draait. Nou is Game-bak niet de naam die de lading compleet dekt, met een G400 Matrox dualhead kaart is het ook mijn favoriete werkstation, een resolutie van 1280*1024 samen 1024*768 aan dezelfde PC levert een schofterig grote desktop op die ik graag ten volle benut. Alleen de PC trekt warm! Heel warm, en hij is instabiel. Twee maal per dag rebooten is geen uitzondering. Tel daar geheugen problemen bij op en de mens gaat op zoek naar een alternatief.
Windows2000, idealitair een stabiele windows98. Robuster dan 98, mijn PC trekt veel minder warm (scheelt 20 graden celcius op de processor). Alleen een aantal zaken maken dit OS ongeschikt voor mijn behoefte. De mogelijkheid tot het uitzenden van films en andere video's is beperkt. Drivers van diverse pluimage geprobeerd, maar slechts 25% van mijn films laten zich uitzenden, en dan alleen als ik mijn afstandbedieningssoftware UIT heb staan. Da's verre van handig. Ook diverse games willen niet starten onder dit OS.
Linux, zou in veel de betere van bovenstaande varianen moeten zijn, en is dat in veel opzichten ook. Alleen in een hybride omgeving niet de ideale oplossing voor een multimedia machine. Afstandsbedieningsoftware netop is tegenwoordig ook voor dit OS beschikbaar (hulde aaan de makers). Alleen werkt enkel op het standaard toegewezen poortnummer, en die is al bezet door mijn mailserver. Ook het uitzenden van films via de draadloze verbinding werkt niet zoals gehoopt. En dan zit je nog met al die software waar je jarenlang mee hebt gewerkt en waar je niets meer mee kan. Dus voorlopig geen all-linux oplossing voor mij.
De oplossing? Eindelijk na drie dagen experimenteren een werkbaar alternatief gevonden. Windows2000 en windows98 op dezelfde multimedia machine. Wanneer ik overschakel van tweede monitor op televisie ontkom ik niet aan een herstart. Op dat moment schakel ik terug op windows98. Na het kijken van de film(s)/video opnamen speel ik snel de spelen die enkel onder windows98 draaien, switch tussen TV en tweede monitor en start opnieuw op.
Ja ja, alles met je PC kunnen doen is vreselijk leuk, maar weet waar je aan begint en wees bereid om dagen en nachten te rommelen met drivers, kabels en testopstellingen voordat alles werkt zoals je het allemaal in gedachten had. Lees usenet, en zoek in elk geval via groups.google.com op het Usenet (niewsgroepen). Daar vind je de hobbyisten met veel antwoorden op de vragen waar je mee zit. De kans dat jij de eerste bent die met een probleem komt te zitten is niet zo groot. Echt er heeft vast al iemand een nachtje zitten worstelen met dit probleem, en de hints in hun postings helpen je vaak verder.
have fun

Comments

Thanx voor de tip van Google, ik zit eraan te denken om binnen niet al te lange tijd een router kopen, dan gooi ik mijn buren ook op internet, ze willen wel de helft van @home meebetalen ;-)Zal eens kijken voor tips e.d.

previous item: War Photographer next item: Pimmetje
thank you for watching  Creative Commons License