Xubuntu en de Eee? eeeXubuntu!

Xubuntu logo

Gisteren al de foto van de eerste keer starten zonder de USB stick ingeplugd waar het allemaal werkend mee is gekregen. Vrijdagavond op de Eee de bittorrent aangezet om de live-cd te downloaden. Vanaf de grote laptop een opstart cd gebrand en vervolgens daarmee de opstart usb stick gemaakt waarmee de eee zou gaan opstarten.
Na een eerste rondje proefdraaien, zit dit erop? zit dat erop? Doet firefox het naar behoren? (Ja, maar flash is niet geinstalleerd), de webcam? extra sotware voor installeren, maar de berichten waren hoopvol. En het voelde wel okay, een echte linux in plaats van die vreselijk handige maar net iets te krap zittende easy-mode waarin de eee standaard staat. En mijn eerste ervaringen met compileren en extra packages installeren stemden niet allemaal even vrolijk.
Aan het eind van de een uur durende testrun klikte ik op install en daar ging die dan, hele SSD direct aan xubuntu gegeven, om terug gaan extra moeilijk te maken en direct gedwongen te zijn het systeem optimaal in te richten. Niks nogmaals testen, dit was voor het echt.
De eerste opstart was spannend, maar ellende bleef me bespaard. Geluid deed het, usb apparaten aansluiten ging goed. Mijn instellingen voor firefox en thunderbird hersteld en surfen maar.
Als een vis in het water, de distributie eeeXubuntu werkt direct goed, iets minder compleet dan die van de xandros distributie, daar staat tegenover dat vier desktops, mijn commandline tools allemaal wel aanwezig zijn. XFCE het window systeem waarmee xubuntu werkt is licht en voelt als Gnome, maar dan sneller.
Omdat ubuntu packages zich veel eenvoudiger laten installeren en nog belangrijker dat sources waarin je sommige tools download zich eenvoudig laten compileren is het naar de hand zetten van de machine ineens van een straf in een prettige rondgang van alternatieven geworden. Het is meer de vraag welk stuk software lijkt het best uit te voeren wat ik graag zou willen doen dan smeken dat het installeert of compileert.
De eee? En geweldige machhine, de eee op xubuntu? Heerlijk.
Xubuntu: eeeXubuntu [EeeUser Eee PC Wiki]
Nadat je op install hebt geklikt: Installation [EeeUser Eee PC Wiki]

previous item: Gathering DokuWiki Usage Data [splitbrain.org] next item: Ben een leugenaar
thank you for watching  Creative Commons License